Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   La Chişinău, cabine de fumat…

La Chişinău, cabine de fumat ca în Parlamentul European

 Cabine pentru fumători asemănătoare cu cele instalate în Parlamentul European de la Bruxelles sau majoritatea instituţiilor din Danemarca au apărut şi în Moldova. Prima cabină pentru fumători de acest fel a fost instalată într-un centru comercial din Chişinău.

Cabinele au fost aduse în Moldova de către o companie din Danemarca, ţară considerată expert în montarea acestor încăperi pentru fumători.

„Sunt foarte folositoare. Unele ţări au interzis fumatul în locuri publice. Iată de ce am instalat astfel de cabine care pot fi utilizate în oficii şi nu trebuie de mers afară. Este o chestie bună pentru fumătorii pasivi. Fumul de ţigară nu se simte deloc atunci când se fumează în cabină”, spune Ole Rabjerg Bonde, Directorul General „East West Import Export” din Danemarca.

Fumul de ţigară merge spre nişte filtre speciale aşa încât să nu se simt în afară. Această cabină filtrează tot fumul de ţigară. Nu sunt tuburi care să scoată fumul de ţigară afară pentru că cabina ia tot fumul.

Prima cabină pentru fumat a apărut într-un centru comercial de la Ciocana amplasată într-o locaţie de biliard. Angajaţii de aici spun că fumează aproximativ zece ţigări pe zi în interiorul acesteia.

În R. Moldova fumatul este interzis prin lege în toate tipurile de instituţii de învăţământ, în instituţiile medicale, în localuri sportive, în instituţii de alimentaţie publică şi de comerţ, în pieţe, pe terenuri de joacă şi în cafenele pentru copii,
în transportul în comun auto şi aerian, în treceri subterane, în
ascensoare, în instituţii de stat, autogări, aerogări, gări feroviare, staţii de aşteptare a transportului public, etc.